99 XJ Will Not Start... Help!!! - JeepForum.com

 
LinkBack Thread Tools
post #1 of 5 Old 02-14-2011, 12:12 PM Thread Starter
drewxjman
Registered User
1999 XJ Cherokee 
 
Join Date: Jan 2010
Location: Charlotte
Posts: 11
99 XJ Will Not Start... Help!!!

From the top...
Early last year my speedometer, odometer, and fuel gauge quit working at the same time, and the check engine light came on. Since I don't drive fast and work at a gas station I thought I would just deal with it till I needed an inspection, thinking this was probably an easy fix Had a guy run a diagnostics test on it, and got a few different codes the main ones were speed sensor, idle control, MAP sensor. He told me that if the ECU does not know the speed it will cause other sensors to be faulty, but he had a throttle body with all the sensors off a working vehicle laying around so I went ahead and switched them out. Well my inspection has run out, and here are some of the things I replaced/tried:
1) I replaced speed sensor.
2) Replaced throttle body and sensors.
3) Read a few different threads that said it could be a bad ground connection, so cleaned the ground connections.
4) Checked all the fuses under hood and behind kick panel.
5) With a test light I checked to see if I had power going to the sensor while Jeep was running and no power.
6) Checked wires from speed sensor to the main wiring harness.

After all that I tried to find out which wire was the one supplying power to sensor, and chose the purple/orange wire because I found one of those going to the PCM. Also I want to point out that this wire had power directly after PCM, but the purple/orange wire at the speed sensor had no power. I heard or read somewhere that the white/orange wire works the speedometer, so by process of elimination I went with the purple/orange wire, thinking the other would have to be the ground. I may have been wrong, so can anyone help me with this. I then stripped away a little of the purple/orange wires insulator directly after the PCM and right before the speed sensor. Then tied a wire in, making sure it was receiving power, but when I went to start the Jeep it would turn over but not start. I then took wire back off and still no start. I can't hear the fuel pump prime, but checked all the fuses and relays and they are fine. I think I may have made a mistake can anyone help me???

drewxjman is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 5 Old 02-14-2011, 12:16 PM Thread Starter
drewxjman
Registered User
1999 XJ Cherokee 
 
Join Date: Jan 2010
Location: Charlotte
Posts: 11
Also before it quit starting all together it was hard to start, when cold had to put foot on the accelerator or it would quit running right after it started. The idle would be rough as well.
drewxjman is offline  
post #3 of 5 Old 02-14-2011, 12:18 PM
CJ7-Tim
Real Jeeps have dents
 
CJ7-Tim's Avatar
2000 XJ Cherokee 
 
Join Date: Apr 2002
Location: out in the garage - Minneapolis
Posts: 24,875
Did the repairs turn off the original Check Engine Light codes ?

Is the Check Engine Light on now ? What codes do you have now ?

Have you tested for power at the fuel pump itself ?

.

A recent Gallup public opinion poll shows the NRA, at 58% approval, has a higher approval rating than either Hillary Clinton or Barack Obama.

Progressive Liberalism: Bringing you new Healthcare ideas so wonderful, they have to include mandatory participation ...

Originally Posted by Ronald W. Reagan: Government is not the solution to our problems; Government is the problem.
CJ7-Tim is offline  
post #4 of 5 Old 02-14-2011, 12:20 PM
CJ7-Tim
Real Jeeps have dents
 
CJ7-Tim's Avatar
2000 XJ Cherokee 
 
Join Date: Apr 2002
Location: out in the garage - Minneapolis
Posts: 24,875
Quote:
Originally Posted by drewxjman View Post
Also before it quit starting all together it was hard to start, when cold had to put foot on the accelerator or it would quit running right after it started. The idle would be rough as well.
These symptoms describe a failed battery, bad wire connections, or corroded wires at the battery or starter.

.

A recent Gallup public opinion poll shows the NRA, at 58% approval, has a higher approval rating than either Hillary Clinton or Barack Obama.

Progressive Liberalism: Bringing you new Healthcare ideas so wonderful, they have to include mandatory participation ...

Originally Posted by Ronald W. Reagan: Government is not the solution to our problems; Government is the problem.
CJ7-Tim is offline  
post #5 of 5 Old 02-14-2011, 12:51 PM Thread Starter
drewxjman
Registered User
1999 XJ Cherokee 
 
Join Date: Jan 2010
Location: Charlotte
Posts: 11
The check engine light is now off, but it has not been able to run correctly; and since i had the power disconnected from the PCM it probably cleared it. Also I have that my ground wires at the batt terminal are a little corroded.
drewxjman is offline  
Reply

Tags
check , fuel gauge , speed sensor , speedometer

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the JeepForum.com forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid e-mail address for yourself.



Email Address:
OR

Log-in









Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.




Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page



Similar Threads
Thread Thread Starter Jeep Forums Replies Last Post
1998 XJ Won't start on 1st try, fires right up on 2nd attempt / slow start spenceuiuc XJ Cherokee Technical Forum 18 08-06-2012 06:26 AM
No start......Replaced the Crank Sensor and still no start, Whats UP? batilzown XJ Cherokee Technical Forum 3 02-17-2010 12:50 PM
electric start prob. jeep wont start blackl4life XJ Cherokee Technical Forum 1 08-21-2009 08:56 AM
interesting hard start/no start/dead battery problem TXjeep97 XJ Cherokee Technical Forum 4 02-18-2008 08:18 PM
Eh.. start? no start? roll the dice? jiggle the cable? UnderDog! XJ Cherokee Technical Forum 6 05-25-2006 09:14 AM

Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome